Človek in avtomobil

Človek je neverjetno bitje. Njegov razvoj je presenetljiv. Njegovo bistvo je polno ustvarjalnosti. Vsak dan človek ustvari veliko novih idej. Človek ni stroj, pravijo. A stroje je ustvaril človek.

Vzemimo na primer avtomobil. Čudovita iznajdba, saj bi se brez njega še vedno prevažali v kočijah. Koliko skrbi posveti človek avtomobilu? Nekateri več, drugi manj, a prav vsi moramo v avtomobil notočiti bencin, če hočemo, da gre naprej. Če torej avtomobilu privoščimo bencin, zakaj ga samim sebi nočemo? Avtomobil lahko drvi le toliko časa, dokler ima še gorivo. Potem se mora ustaviti in dodati gorivo.

Presenetljivo mu je podoben človek, a človek se tega ne zaveda. Vsi mi hitimo po vsakodnevnih opravilih, tožimo, da nimamo časa, tečemo iz enega kraja v drugega, a pri tem izparevamo. Se kdaj ustavimo in dodamo bencin? Poredko žal. Zato ustavimo se, dodajmo bencin v svoje duše, z branjem božje besede, z branjem duhovne literature, s premislekom, z meditacijo. Privoščimo si to, zato da bomo lahko kasneje več dajali.

Romantična puma

SKVO, 18.12.2011