Poletno delovanje goriških skavtov in skavtinj

V poletnih mesecih doseže skavtsko leto s tabori različnih starostnih skupin otrok svoj višek. Najmlajša skupina volčičev in volkuljic je 24. julija zapustila džunglo, Mavglija in njegove prijatelje ter se z avtobusom odpeljala v Gojače nad Črničami. Tu so teden dni preživeli v čarobnem Alicinem svetu v družbi Belega zajčka, Alice, Norega klobučarja in drugih prebivalcev čudežne dežele, rešili Belo kraljico in premagali hudobno Rdečo kraljico ter njene pajdaše.

Medtem ko so volčiči in volkuljice med taborom prebivali v udobni koči, se je najstarejša skupina roverjev in popotnici 1. avgusta podala na t. i. potovalni tabor. Iz dneva v dan so spreminjali svoj bivalni okoliš in s težkimi nahrbtniki prehodili začrtano pot v Julijskih Alpah do vrha Triglava, se spustili do Bohinjskega jezera, kjer so spočili utrujene ude in zaključili tabor s spustom z rafti po deroči Soči.

Od 24. julija do 3. avgusta so izvidniki in vodnice, fantje in dekleta med enajstim in šestnajstim letom starosti, šotorili v Kalkoritnici v bližini travnika, kjer so lansko leto snemali slovenski film o tabornikih »Gremo mi po svoje«. Čeprav se je tabor začel z nekoliko muhastim in deževnim vremenom, so se razmere kmalu izboljšale. Prve dni so se urili v skavtskih veščinah s postavljanjem kuhinj posameznih vodov, jambora, vhoda in preostalih zgradb. Sledil je vstop v pravo vzdušje tabora s predstavitvami skupin ob tabornem ognju. Tematika tabora je bil film »Matrica«, ki pripoveduje zgodbo o tem, kako je računalniški sistem Matrice zavladal na zemlji in podjarmil človeštvo ter se posluževal človeške energije za svoje preživetje. Vodi so se  spremenili v narode in prebivalce celin, ki so se Matrici uprli in se prebudili iz lažnega, imaginarnega sveta, ki ga je sistem ustvaril na zemlji. Izbrali so modro tableto, ki sta jo ponudila voditelja Morfej in Trinity, in se tako odločili za resnično življenje na taboru oziroma na ladji Nebukadnezar ter za boj proti Matrici. Ker je bila verjetnost napadov matricinih agentov zelo visoka, so se morali skavti primerno izuriti. Najprej je bil na vrsti športni dan s skautballom in popoldanskimi krožnimi igrami, naslednjega dne pa so se odpravili na orientacijski pohod, da bi našli Morfeja, ki so ga čez noč ugrabili agenti. Sledila je dvodnevna igra med katero so izvidniki in vodnice s pomočjo napotkov Oraklja premagali sovražnike z igranjem briškole in tako rešili Morfeja. Po napornem nedeljskem pohodu do Krnskega jezera in ponedeljkovim izvirnim tekmovanjem v kuhanju so jih čakale še nekatere preizkušnje, saj matrice niso še dokončno uničili. Ob odsotnosti zadnjega letnika izvidnikov in vodnic so agenti prevzeli oblast nad taborom. Po vrnitvi najstarejših članov se je vnel zaključni dvoboj, ki se je k sreči za skavte uspešno zaključil, saj so slavili dokončno zmago nad Matrico. Zvečer je napočil trenutek slavja z dobro večerjo ob tabornemu ognju in običajnim sojenjem porednih posameznikov na skavtskem procesu. Na vrsti je bilo le še podiranje zgradb, pospravljanje orodja in šotorov ter odhod domov s krajšim vmesnim postankom v Kobariškem muzeju, kjer je večina zaradi utrujenosti omagala in razlago vodiča žal deloma preslišala.

Skavtski tabori se voditeljem in članom zapišejo globoko v spomin. Posameznike navdihnejo z veliko mero navdušenja in dobre volje, tako da sta trud in težave pri pripravah in med skavtskim letom v trenutku pozabljene.

Nasmejana puma ali Trinity (iz poletne številke Števerjanskega vestnika 2011)