Predajajmo sporočilo miru in dobrote!

(iz Novega Glasa 23. december 2011)

Dunaj je, tako kot vsa avstrijska mesta, v decembru odet v praznične lučke.

S svojimi božičnimi sejmi je zelo očarljiv. Skavte iz slovenske zamejske skavtske organizacije pa ne privablja samo zaradi tega. Že vrsto let se decembra, natančneje dva tedna pred Božičem, odpravijo na Dunaj samo zato, da bi tam sprejeli Luč miru iz Betlehema.
Akcijo si je pred petindvajsetimi leti zamislila avstrijska televizija ORF. Od tedaj se vsako leto zaslužen avstrijski deček odpravi v Betlehem, v kraj Jezusovega rojstva, in prinese lučko na Dunaj. Akciji so se že zelo zgodaj pridružili tudi avstrijski skavti, a luč miru ni imela postanka le tam. Lučka hoče s svojim sporočilom miru priti v vsak dom, zato so se zanjo zavzeli skavti iz vse Evrope, pa ne samo. Vsako leto priletijo na sprejem tudi Američani. Osrednja prireditev poteka vsakič v drugi cerkvi na Dunaju v prisotnosti visokih predstavnikov različnih, predvsem krščanskih, skupnosti in skavtov iz cele Evrope.
Na osrednjo prireditev so se odpravili tudi skavti iz Gorice in Trsta, skupaj z uradno slovensko odpravo, ki so jo sestavljali tudi skavti, taborniki in odrasli skavti iz Slovenije. Letos se jim je prvič pridružilo tudi nekaj tabornikov iz Trsta in Gorice. Vsi skupaj so se udeležili predaje luči miru v katoliški cerkvi Zur Heiligen Familie. Osrednja slovesnost je potekala v soboto, 10. decembra. Cerkev je bila nabito polna, vsepovsod so bili nasmejani skavti v različnih uniformah in z različnimi ruticami okoli vratu. Vsaka odprava je prebrala tudi misel v svojem jeziku.
Zamejski skavti so izkoristili priložnost tudi zato, da so preko orientacijske igre bolje spoznali Dunaj. Naslednjega dne so se sprehodili po strogem centru in opazovali mogočne stavbe, grajene v različnih slogih. Udeležili so se svete maše in po kratkem sprehodu po božičnem sejmu so lučko prinesli domov, kjer jo bodo delili v slovenskih župnijah vse do Božiča. Skavti so med izletom na Dunaj tudi razmišljali o pomenu luči miru in o sporočilu, ki jim ga prenaša.
V Slovenijo je letos lučka prišla že enaindvajseto leto zapored. V nedeljo, 11. decembra, so potekali sprejemi v Ljubljani, Lenartu in Sežani, luč pa so slovenski skavti odnesli tudi v ljubljansko nadškofijo. Italijanski skavti so tudi letos luč predajali na različnih železniških postajah v Italiji. Luč je namreč odšla na nekaj vlakov, ki so obkrožili Italijo v celoti.
Luč miru iz Betlehema je postala zelo priljubljena v širšem slovenskem prostoru. Vsako leto najde prostor tudi v slovenskem parlamentu, pri predsedniku republike in predsedniku vlade. Sprejmejo jo predstavniki različnih veroizpovedi. Prav tako je v slovenskem katoliškem prostoru postala že tradicija, saj marsikdo nestrpno pričakuje ta plamen, ki neprekinjejo potuje iz Betlehema po vsej Evropi in s sabo prinaša mir.
V času, ko postaja Božič le še mrzlično kupovanje daril in razmišljanje o tem, katero restavracijo obiskati ali katero hrano pripraviti, je Luč miru iz Betlehema med nami zato, da nas spomni, da se moramo ustaviti in razmisliti. Spominja nas na to, da se je nekoč v votlini rodil Jezus. Spominja nas na to, da se moramo ravnati v skladu s krščanskimi nauki. Vsako leto spremlja Luč miru iz Betlehema poslanica, ki nagovarja vse, ki jo želijo poslušati. Luč je prišla tudi v zamejstvo, sprejmimo jo, predajajmo jo naprej. Predajajmo sporočilo miru in dobrote.

SR