ZAKAJ BITI SKAVT DANES

Zakaj biti skavt danes …

Priznam, da tako vprašanje spravlja v zadrego, pa ne zaradi tega, ker bi nanj ne znal odgovoriti, ampak ker verjamem, da moji odgovori nanj niso dovolj močni, da bi bili merodajni.

Zakaj torej biti skavt danes, v družbi, ki ji diktirajo pravila ugled, moč in prepoznavnost?

Nikakor ne zaradi ugleda. Ko je ameriški komik Jack Benny izrekel znamenito definicijo, da skavtska skupina sestoji iz dvanajstih kretensko oblečenih otrok, ki sledijo otroško oblečenemu kretenu, je sicer posmehljivo, a za nas skavte dovolj pomenljivo opisal, kako ugledni smo … Če se tej frazi uspemo nasmejati, smo že dodobra v sebi razumeli, zakaj smo skavti danes.

Sam ne vem zakaj, lahko pa to začutim.

Morda smo skavti, ker smo idealisti. Ker je BiPijev predlog še vedno tako aktualen, da smo pripravljeni z njim seznaniti, pa ne samo seznaniti, ampak vzgajati otroke, ki so tudi sami del tega sveta, a ga docela ne razumejo, zato da bodo nekoč na taisti svet gledali drugače od večine.

Morda smo skavti zaradi tega, ker nam je všeč krmariti svoj kanu sami, in to proti toku, kljub temu, da enajsti nenapisani skavtski zakon pravi, da skavt ni neumen. No, neumni že nismo, malce nori pa že …

Morda smo skavti, ker v sebi verjamemo in včasih se nam to dokazuje, da nas bo skavtizem spremljal vse življenje, ne le na sestankih, srečanjih, prenočevanjih in taborih, ampak tudi v šoli, službi, družini. Da bodo naša dela govorila za nas. Da ni skavt le tisti, ki stereotipno pomaga dobri starki čez prometno cesto, ampak tisti, ki se zna odločati, izbirati in svoje izbire živeti.

Morda smo skavti, ker nam je preprosto lepo. Ker je lepo ob sobotah popoldne srečevati Akelo in se za urico pomakniti v džunglo; ker je lepo posedati dolgo v noč ob tabornem ognju in na ves glas prepevati skavtske komade, medtem ko voditelji ne morejo spati; ker je lepo v skupini peš premagovati razdalje, ki bi nanje sami nikdar ne pomislili, ker bi se nam zdelo skrajno neumno potovati s svojimi nogami po poteh, kamor lahko prideš z avtom, in ker je lepo se mesečno, tedensko, dvakrat tedensko, vsak dan morda, sestajati, debatirati, diskutirati, kregati s svojimi sovoditelji. Pa ne zaradi lepote same. Ampak zato, ker te vse to uči življenja, ki je lepo, zato ker je težko.

Morda pa smo skavti samo zato, ker nas je Bog, v svojem vseobsegajočem načrtu namenil temu. Ker je moral poskrbeti zato, da bo nekdo pustil svet boljši od tega, kakor ga je našel. Ker je računal na naš idealizem, žar in žrtev. Ker je vedel, da bomo držali obljubo zvestobe, ki smo jo vsi izrekli. In ker biti skavt danes je garancija, da poštenost, pravičnost, medsebojna pomoč, žrtvovanje, solidarnost in premočrtnost so vrednote, ki lahko pomagajo sesuti sistem, ki ne funkcionira in na novih temeljih graditi boljšega.

Zato sem prepričan, da če si skavti res zavihamo rokave, lahko pustimo svet ne le drugačen, ampak boljši. Veliko boljši od tega, ki smo ga dobili v roke.

Zato sem skavt danes. Zato smo skavti danes. Zato, upam, bomo skavti tudi jutri …

Iznajdljivi gams